magyar english


Vízbázisvédelmi feladatok a magyar-ukrán határtérségben - 2010

Vízbázisvédelmi feladatok a magyar-ukrán határtérségben - szivárgáshidraulikai modellezés, védőterület meghatározása


A projekt fő célja a sikeres vízgazdálkodási-környezetvédelmi és természetvédelmi tevékenységek megalapozása a magyar-ukrán országhatárral osztott felszín alatti vízbázisokon.


Kárpátalja ukrán-magyar határ menti szakaszain a lakosság jó ivóvízzel való ellátásának egyetlen elfogadható alternatívája a felszín alatti vízből történő vízbeszerzés. A projekt célja az országhatárral osztott felszín alatti vízkészletek hidraulikai és környezetvédelmi vizsgálata az ukrán és a szomszédos magyar határ menti területen.A projekt eredménye: A kölcsönösen elfogadható, fenntartható és elviselhető mértékű felszín alatti vízkivétel meghatározása a térségben. A magyar-ukrán határvízi együttműködés megalapozása a felszín alatti vizekre vonatkozóan. Új szennyvíz-elhelyezési, ivóvíz-ellátási és hulladékgazdálkodási fejlesztések, beruházások megalapozása a határ mindkét oldalán.


Egyéb, a projekthez kapcsolódó anyagok
A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által készített PR szórólap innen letölthető (adobe PDF, 2,5 MB)
A projekttel kapcsolatos publikációk:

Szabó Éva - Csengeri Tamás:
„Vízbázisvédelmi feladatok a magyar-ukrán határtérségben” című projekt bemutatása (MHT, XXVIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Sopron, 2010. július 7-9.)