A projekt címe:Az ukrajnai eredetű felső-tiszai kommunális hulladék kezelésére irányuló beruházás engedélyes terveinek elkészítése
A projekt helyszíne:A Tisza felső folyása
669,3 fk-728,9 fkm
Létesítmények száma (db), megnevezése5 db
Érintett települések száma (db)23
Érintett lakosság (ezer fő)65
Beruházási költség (Ft)3 170 000 000
Megvalósítás várható időpontja/befejezése 2018.10.01. -2019.09.30.
Tervezésben közreműködők száma, képzettsége6 fő - vízépítő-, környezet., geodéziai mérnökök és jogász
Egyéb, a projektre jellemző, lényeges adatkét ütemre lett bontva

A Tiszán, a Szamoson és a Krasznán egyre nagyobb problémát jelentenek az időszakosan megjelenő úszó szennyezések, hulladékok. A folyókon levonuló kommunális szennyezések nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem a jelenség környezetromboló, az élővilágot károsító és közegészségügyileg is veszélyeket hordoz.

A feladat egy olyan technológia megtervezése, mely lehetővé teszi a folyókon érkező hordalék vízről történő eltávolítását. A kivezetés, kiterelés módjának, helyének a megtervezése, a vízjogi engedélyek megszerzése. Olyan monitoring rendszer kialakítása, mely előrejelzi a várható szennyeződéseket és azok érkezésének idejét és helyét.

Tervezett létesítmények, beavatkozások:

– A levonuló árhullám mértékéhez igazodóan az érkező hulladék hullámtérre történő kivezetése és helyben tartása, majd későbbi összegyűjtés elszállítása.
Tiszakóród alsó (Tisza folyó 728,9 fkm), Tiszaadony (Tisza folyó 670,2 fkm).
– A vízfolyásra enyhe szögben, úszóművekkel (önjáró uszályokkal) meder elzárás, kiterelés kialakítása a meder teljes vagy részleges szélességében, illetve lejáró rámpa készítése. Itt a kiterelt hulladék folyamatos kiemelése és elszállítása történik majd meg.
Tivadar (Tisza folyó 704,1 fkm), Aranyosapáti (Tisza folyó 669,3 fkm) és Olcsva (Szamos folyó 4,0 fkm)

A feladat specialitása, hogy egy teljesen újszerű, hazánkban még eddig nem alkalmazott megoldás, technológia kerül bevezetésre, melyhez kapcsolódik egy előrejelző rendszer megtervezése is.