A VIZITERV Environ Környezetvédelmi és Vízügyi Tervező, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 2005-ben alakult három magánszemély tulajdonosi részvételével. Fő tevékenysége a vízgazdálkodás, vízkárelhárítás, felszíni és felszín alatti vízkészlet-gazdálkodás, és az ivóvízellátás területén tervezési feladatok végzése, vízügyi, környezetvédelmi szakértői tevékenység és az akkreditált talajmechanikai laboratórium működtetése volt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a Magyar Állam nevében eljárva 2016. december 22. napjával kezdődő hatállyal megszerezte a Társaság üzletrészeinek 100 %-át. A Magyar Állam nevében a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt., majd 2018. június 26. napjától közvetlenül az Országos Vízügyi Főigazgatóság gyakorolja.

Állami tulajdonba kerülését követően a Társaság elsőrendű célja és feladata a vízügyi ágazat fejlesztéseinek magas szakmai színvonalon történő előkészítése, tervezése lett. E cél elérése érdekében az ágazat európai uniós (KEHOP), és hazai finanszírozású fejlesztéseinek tervezési folyamata elsősorban a Társaság bevonásával valósul meg. A VIZITERV Environ Kft. a vízügyi ágazat felnőttképzési tevékenységét is végzi, jelenleg több OKJ-s képzésre vonatkozóan rendelkezik akkreditációval.
2018. évben a Társaság tevékenysége tovább bővült a FIDIC mérnöki, műszaki ellenőri feladatok ellátásával. 2019. január 1. napjától az Országos Vízügyi Főigazgatóság által megvalósítandó, a KEHOP keretén belül megvalósuló projektek végrehajtásának lebonyolítása vegyes rendszerben, vagyis külső és belső projektmenedzsment szervezet útján történik, melynek keretében a külső projektmenedzsment szervezet feladatait szintén a VIZITERV Environ Kft. látja el.

A Társaság fennállása óta nonprofit jelleggel működik. Ennek deklarálására 2023. májusától a neve megváltozott VIZITERV Environ Nonprofit Kft. -re.

A Társaság vezetése és munkatársainak köre nagy súlyt fektet arra, hogy a Társaság működése megfeleljen a célkitűzésekben foglalt elvárásoknak, ezért elkötelezetten, a vízügy példaértékű hagyományait folytatva törekszik arra, hogy a volumenében növekvő és jellegében szerteágazó feladatok megvalósítása és a szervezet ennek megfelelő bővülése által támasztott kihívásokat minél magasabb szakmai színvonalon kezelje.